– Ovo je zapravo referendum svih referenduma, važniji od ovih prethodnih referenduma jer ako izgubimo, više nikada neće biti referenduma, više nikada neće biti mogućnosti da građani Vladi svežu ruke – poručio je Mijat Stanić iz Nezavisnog cestarskog sindikata za HTV.
 
Mijat Stanić i glavnina uključenih u Za referendum (poveznica na FB stranicu) su već sudjelovali u organizaciji referenduma protiv outsourcinga i monetizacije autocesta, a referendum svih referenduma, tj. prikupljanje potpisa za novi referendum, ovoga puta protiv novog Zakona o referendumu, trebao bi započeti 30. svibnja.
 
Zakon za iluzioniste
 
Inače, spomenuti Zakon o referendumu sadrži niz odredbi koje, potpuno je jasno, imaju namjeru zakomplicirati referendumskim incijativama organizaciju, a građanima otežati referendumsko izjašnjavanje. Jedna od takvih odredbi predviđa zabranu prikupljanja potpisa na ulicama i trgovima, već bi ono bilo dopušteno isključivo u uredima državne uprave.
 
- U stotinjak ureda državne uprave prikupiti 400 tisuća potpisa mogli bi samo iluzionisti – primjetio je Željko Stipić iz Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod.
 
Dakako da bi to imalo vrlo loš učinak na tijek i ishod referenduma, na kojima zbog inercije ne bi sudjelovalo tako puno građana kao u slučaju kada se potpisi i OIB-ovi prikupljaju na građanima lakše dostupnim mjestima. Inače, bilo je pokušaja da se u isti Zakon uvrsti i odredba koja priječi udrugama organizaciju referenduma (pokušaj dodatnog udara na referendumsko izjašnjavanje), no zbog velikog otpora javnosti od toga se odustalo.
 
- Neposredna i posredna demokracija se ne isključuju nego nadopunjavanju, to moraju shvatiti raznorazni ‘Milanovići’ koji danas jesu, a sutra nisu, jer nema tako dobre vlasti koju ne bi trebalo korigirati u nepromišljenim političkim odlukama - za HTV je kazao predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod Željko Stipić.
 
Inicijativa traži da se smanji, odnosno prepolovi brojka od 400 tisuća potpisa potrebnih za raspisivanje referenduma. To je također pokušaj onemogućivanja referendumskih inicijativa, budući da se u Italiji koja ima 15 puta više stanovnika (!) traži isti broj potpisa, a slično je i u Poljskoj, upozorio je Stipić.
 
 
‘Ovo je naša dužnost za buduće generacije’
 
- Ovo radimo jer smatramo svojom dužnošću da moramo učiniti sve da ostavimo mogućnost budućim generacijama da se bore protiv nekih budućih štetnih odluka budućih vlada referendumima, što se sada želi onemogućiti – zaključio je Mijat Stanić.
 
- Ovo je vrlo važan alat. Sutra će možda biti privatizacija voda, šuma… sprema se privatizacija zdravstva… Što ćemo mi učiniti na sve to što nam se sprema ako ostanemo bez tog najučinkovitijeg oruđa – referenduma? – zapitao se Ž. Stipić.
 
Podsjetimo, glavnina iz inicijative Za referendum zaslužna je za vrlo uspješnu organizaciju prikupljanja potpisa za priređivanje referenduma protiv tzv. monetizacije autocesta, što je na koncu navelo Vladu RH da odustane od prvotnog modela koncesioniranja, a koji su mnogi shvatili kao puku rasprodaju strateški važnih hrvatskih prometnica.
 
Stoga je za očekivati i kako će ova njihova akcija biti provedena uspješno, te će doista osigurati mogućnost građanstvu da i ubuduće neposredno odlučuje o najvažnijim pitanjima, a ne da moć odlučivanja o tome bude prepuštena isključivo eventualnim nesavjesnim, gramzljivim i kvarnim političarima, političkim strankama i njima pridruženim interesnim skupinama i korporacijama.
 
 
 
Izvor: Tris.com.hr
Autor: Goran Šimac
Foto: Tris.com.hr
Objavljeno: 15. 5. 2015.