O novoj inicijativi “Referendum za referendum” jutros su ‘U mreži Prvog’ govorili predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem i Enes Čerimagić iz Zelene akcije, prenosi HRT.

“Referendum za referendum”, sljedeći je projekt nove građanske inicijative, koju čini 15 sindikata i sedam udruga. Namjera je suprotstaviti se zakonskome prijedlogu o prikupljanju potpisa za raspisivanje referenduma u uredima državne uprave, a predlažu i smanjenje potrebnog broja potpisa za raspisivanje referenduma.

“Ne trebamo mi imati referendum za svako pitanje, to nije potrebno ako vlast uvaži ono zbog čega smo mi prikupljali potpise. Toga je svjestan i Bauk i zato se on i njegovi kolege, osvećuju građanima preko zakona o referendumu, jer im žele oduzeti taj instrument”, rekao je Čerimagić.

Novi zakonski prijedlog je odmazda

Dodao je kako se njihov novi zakonski prijedlog nikako drukčije protumačiti nego kao odmazda, jer je i sam Bauk rekao da su ti referendumi polučili uspjeh.

Inicijativa predlaže smanjenje potrebnog broja potpisa za raspisivanje referenduma na 200.000, kako bi ga učinili pristupačnijim građanima. Kao pozitivne primjere spominje na koje se trebamo po ovom pitanju ugledati jest Mađarska i Italija.

Predstavnici inicijative protive se i prikupljanju potpisa za raspisivanje referenduma u uredima državne uprave. Uredi ne mogu biti dostupni svim građanima, a i njihovo radno vrijeme mnogima onemogućuje potpisivanje referenduma.

“To nije dobro rješenje, ono oduzima smisao narodnoj inicijativi. Naša jasna poruka jest: nećete odlučivati bez naroda!“, rekao je Čerimagić.
 
 
Izvor: Nacional.hr
Piše: M.Z.
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Objavljeno: 20. 5. 2015.