„Razlog okupljanja je najava prikupljanja potpisa za referendum protiv Zakona o referendum onako kako je najavljen od strane većine u Saboru. Ovo je poziv svim građanima da se odazovu i daju potpis, kao i sudjeluju u organiziranju referenduma. Borba je to za demokracije, ne samo za nas, nego i za buduće generacije“, rekao je Darko Maras, predsjednik Nezavisnog sindikata „Socijalna pravda“.

30. svibnja kreće akcija, a organizatori su je najavili kao akciju za spas referenduma.

„Prošle godine građani su uspjeli u prvoj inicijativi spasiti 25 tisuća radnih mjesta, nakon toga spasili su važan nacionalni resurs Hrvatske autoceste. Aktualna vlast je odlučila oduzeti nam alat s kojim smo uspjeli dva puta prošle godine. Jedini način da se mi njima odupremo, da se odupremo ovoj odmazdi aktualne vlasti prema referendumskim inicijativama, jest da stvorimo novu referendummsku inicijativu. U inicijativi je 15 sindikata i 7 organizacija civilnog društva, a to su organizacije koji imaju kapaciteta prikupiti 400 i nešto tisuća potpisa po jednom i po drugom pitanju“, rekao je Željko Stipić, predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu „Preporod“.

Prvim pitanjem se želi smanjiti broj potrebnih potpisa za raspisivanje referenduma, odnosno umjesto 405 tisuća žele da bude dovoljno 200 tisuća potpisa. Drugim pitanjem žele da sva javna mjesta i površine gdje se građani okupljaju budu mjesto prikupljanja potpisa, a ne uredi Državne uprave.

„Slikovito rečeno, oni žele da nam potpise skupljaju oni protiv kojih skupljamo te iste potpise. Građani ove Republike Hrvatske su dovoljno pametni da znaju što se tu krije. Nama dolazi rasprodaja voda i šuma, bušenje Jadrana, privatizacija zdravstva i obrazovanja, a jedini način da se građani tome odupru jest da izađu na referendum i daju potpise kako bi bilo dovoljno da se referendum raspiše. Treća sreća. Nakon dvije inicijative lani mi smo uvjereni da će prva inicijativa ove godine stvarno dovesti do referenduma i da ćemo sačuvati institut referenduma za našu djecu i unučad“, napomenuo je Stipić.

„Očekujemo da ćemo u ovom referendumu prikupiti daleko najveći broj potpisa i da će ovo biti najveća koalicija. Već smo obišli većinu gradova RH, većinu lokalnih vlasti, držimo pressice gdje god stignemo, ova koalicija se širi i nikada nije postojao ovoliki entuzijazam i nikada nismo vidjeli toliko volje da se sudjeluje u nečemu kao što je ovaj referendum. Sigurni smo da ćemo u ovoj inicijativi uspjeti i u akciji očekujemo broj koji je do sada bio nedostižan, a to je milijun potpisa“, rekao je na konferenciji Mijat Stanić, predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata i dodao kako je i vizual inicijative dobro osmišljen i kako ima posebno simboliku vezanu uz prijašnju i sadašnju vlast, njihove nedostatke, ali i viziju ove inicijative.
 
 
Izvor: 035 portal
Autor: 035 portal
Foto:
Objavljeno: 24. 5. 2015.