Svi korisnici autocesta i operativnih sustav Android i iOS u Hrvatskoj od srijede, 22. svibnja, na svojim mobilnim uređajima mogu koristiti aplikaciju Live traffic HR koju su razvile Hrvatske autoceste. Osim autocesta, aplikacijom je pokriven i most “Dr. Franje Tuđmana u Dubrovniku na DC 8.

“Aplikacija korisnicima omogućuje sve potrebne podatke važne za putovanje praktički u realnom vremenu”, kazao je na predstavljanju aplikacije Davor Bičanić iz HAC-a. Prema njegovim riječima, ovo nije još jedna aplikacija navigacije, već aplikacija koja putnicima daje više podataka od Googlea.

Tako korisnici nakon upisivanja svoje rute na ekranu mobitela imaju podatke o kolonama, radovima na cesti, obilaznim pravcima, situaciji na odmorištima, pješaku ili divljoj životinji na prometnici, vremenskim prilikama na ruti putovanja, trenutnim radovima...

Kako su autoceste pokrivene kamerama, putem aplikacije možete vidjeti trenutku sliku o stanju prometa na izlazima s autoceste i naplatnim kućicama. Također se mogu dobiti informacije o radovima u najavi. Primjerice, ako na put idu za tri dana, aplikacija ih obavještava o radovima koji će se dogoditi za tri dana.

Putnike će obavještavati o zatvaranju autoceste zbog bure i upućivati ih na obilazni pravac. Također ćete moći u slučaju potrebe pozvati hitne službe putem 112. Aplikacija je interaktivna te korisnici mogu javljati o prometnim nesrećama i ostalim stanjima na autocesti.

U HAC-u tvrde da vam se s ovom aplikacijom ne može dogoditi da vas obavještava da je na nekom dijelu autoceste kolona a kada dođete do te lokacije kolone više nema.

“Naša aplikacija daje daleko više podataka o stanju na autocestama i daleko brže od klasičnih navigacija. Izvor podataka o stanju na autocestama su sami upravitelji autocesta što znači da mogu dati najbržu i najtočniju informaciju”, naglašava Bičanić.

Autori aplikacije ističu da ona ima ogromne mogućnosti nadogradnje s unošenjem novih podataka te proširenje na državne ceste. U bližoj budućnosti očekuje se i njeno uključenje u sustav Car play, što će vozačima omogućiti njeno lakše korištenje.

U aplikaciju podatke šalju svi upravitelji autocesta u Hrvatskoj. Dakle HAC, Bina Istra i Autocesta Zagreb - Macelj što znači da je pokrivena cjelokupna mreža autocesta.

Projekt izrađen je u sklopu projekta Europske unije Crocodile 3. Vrijednost projekta je 4,8 milijuna eura a Europska unija ga je financirala s 85 posto potrebnih sredstava.