O nama

Nezavisni cestarski sindikat (NCS) okuplja radnike i radnice zaposlene u poduzećima koja upravljaju, grade i održavaju dionice autocesta, državnih i županijskih cesta.

Članovi i članice NCS-a organiziraju se kroz sindikalne podružnice ustrojene na razini poduzeća, u kojima biraju mrežu sindikalnih povjerenika i tijela koja će ih predstavljati pred poslodavcem i unutar Sindikata.

U poduzećima u kojima djeluje, NCS kolektivno pregovara i brine o provedbi kolektivnih ugovora. Budući da je za radnike i radnice važno da sudjeluju u odlučivanju o uvjetima rada i kontroli nad poslovanjem poduzeća, NCS u svojim podružnicama potiče osnivanje radničkih vijeća i povjereništava radnika za zaštitu na radu.

Redovito sudjelujemo u sindikalnim i građanskim inicijativama. U listopadu 2014. godine NCS je predvodio akciju prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma o davanju Hrvatskih autocesta u koncesiju. Prikupivši više od pola milijuna potpisa građana i građanki, inicijativa “Ne damo naše autoceste” zaustavila je monetizaciju Hrvatskih autocesta.

Član smo nacionalne sindikalne središnjice Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) te međunarodnih sindikalnih središnjica Building and Wood Workers’ International (BWI) i European Federation of Building and Woodworkers (EFBWW).

U siječnju 2018. NCS-u se pripojio Sindikat radnika hrvatskih cesta i autocesta.